Vurige vrienden

‘Ga je mee?’ Een onschuldige vraag over een roadtrip door de BBQ-belt van de USA met een wat groter gevolg dan Kasper en Jord vooraf hadden durven dromen. Kasper, een gekende ondernemer in België met een diepgaande expertise in hospitality met een eigenwijs randje en mad cocktail skills, was in 2015 wel getriggerd door deze vraag. Niet wetende wat Jord, BBQ-wedstrijddier, uitbater van Smokey Goodness BBQ-catering en auteur van bekroonde BBQ-boeken, verstond onder een roadtrip met als doel de USA BBQ-cultuur te ontrafelen.

De roadtrip ontaardde in een food frenzy die 4.000 miles lang een spoor van culinaire ontdekkingen trok tussen BBQ-walhalla’s en BBQ-grootheden. Iedere smoker werd geopend, de borden gevuld, Rennies als Smarties geconsumeerd en de kennis van het ambacht van het culinair gestookte vuur ontrafeld om via een tussenstop bij The King in Memphis verder te razen door het in rook gehulde landschap. Ergens tussen de reusachtige slow-smoked beef ribs, de baked beans en de true I.P.A.’s rees uit de as van de nasmeulende vuren een idee. Waarom zouden ze Europa niet kennis laten maken met dit smakelijke vuurvermaak? En dan niet een klakkeloze kopie van dat wat ze gezien en verorberd hebben maar een eigen interpretatie. Een artisanale BBQ-versie verrijkt met de culinaire kunsten en invloeden van local heroes uit ons team van een gedreven crew en leveranciers?

Teruggekeerd uit de States bleef het idee ondergronds smeulen. Snode plannen werden gesmeed en toen de ideale locatie in de voormalige gisterij van brouwerij van De Koninck werd gevonden, sloeg het vuur razendsnel om zich heen. In een moordend tempo werd het concept gerealiseerd, geopend en draaiden ze een fameus eerste jaar met een team maniakken die alles gaven. Twee jaar na datum van de roadtrip blikken de vurige vrienden Kasper en Jord niet enkel terug op een plezierige verkenningstocht in de USA maar ook op een hell of a ride in Antwerpen. And they have only just begun …